Έξυπνες συμβουλές για να φροντίσεις και να καθαρίσεις τ’ αγαπημένα σου κοσμήματα ώστε ν’ αντέξουν στον χρόνο. 

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που στερούμαστε αγαπημένα μας κοσμήματα γιατί δεν τα έχουμε φροντίσει όπως θα έπρεπε ή δεν έχουμε αφιερώσει χρόνο στον καθαρισμό τους. Έτσι τη στιγμή που σκοπεύουμε να τα φορέσουμε, αντιλαμβανόμαστε πως αυτό δεν είναι δυνατό. Με λίγα λόγια, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις το αμελούμε, η οργάνωση, η αποθήκευση, η φροντίδα και ο καθαρισμός των κοσμημάτων μας είναι πολύ σημαντικά για την αντοχή και το προσδόκιμο ζωής τους. 

 

To πρώτο ερώτημα που πρέπει ν’ απαντήσουμε έχει να κάνει με τη φροντίδα των κοσμημάτων. Η καθημερινή χρήση μπορεί να φθείρει τ’ αγαπημένα μας κοσμήματα, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, όσο καλής ποιότητας ή μεγάλης αξίας κι αν είναι. Είναι πολύ σημαντικό ν’ αποθηκεύεις τα κοσμήματα σου καθαρά αλλά και στεγνά. Συνεπώς μετά από μια έξοδο, δεν μπορείς να βάλεις το κολιέ σου αμέσως στη θέση του, αφού το έχεις γεμίσει με το make up  σου ή κάποιο γυαλιστικό λάδι. Επιπλέον, οι ειδικοί σε συμβουλεύουν να μη φοράς τ’ αγαπημένα σου κοσμήματα στο γυμναστήριο, το κολυμβητήριο ή το σπα. Ο ιδρώτας σου, ο ατμός της σάουνας ή το χλώριο της πισίνας μπορούν να φθείρουν το κόσμημα σου ή να αλλοιώσουν το χρώμα του. Επιπλέον, οι γνώστες λένε πως είναι καλό να κρατάς μακριά τα κοσμήματα σου από τα καλλυντικά προϊόντα αλλά και το άρωμα σου, καθώς τα μέταλλα, οι πέρλες και οι λίθοι είναι αρκετά ευαίσθητα. Φρόντισε λοιπόν τα κοσμήματα σου ν’ αποτελούν την τελευταία προσθήκη πριν την έξοδο. Τέλος είναι πολύ σημαντική η αποθήκευση και η οργάνωση ώστε ν’ αποφύγεις τη φθορά. Σ’ αυτό σημαντικό σου σύμμαχο αποτελούν οι μπιζουτιέρες που θα διατηρήσουν τα κοσμήματα σου, ακριβώς όπως τ’ άφησες. 

 

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο για το οποίο αξίζει να ενημερωθείς είναι ο καθαρισμός των κοσμημάτων σου. Τα περισσότερα κοσμήματα πλένονται με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και ήπιες. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ένα μπολ παρά να προσπαθήσεις να καθαρίσεις το κόσμημα κάτω από τρεχούμενο νερό.