Οι πέρλες αποτελούν τη “Βασίλισσα των πολύτιμων λίθων” και το παλαιότερο στολίδι του κόσμου – μάθε τα πάντα για τη συναρπαστική ιστορία της.

stanstefan - σκουλαρίκια - πέρλες

Θεωρούνται τα αρχαιότερα στολίδια στον κόσμο και έχουν κερδίσει τον θαυμασμό όλων των γυναικών παγκοσμίως εδώ και αμέτρητα χρόνια. Ο λόγος για τις πέρλες, που έχουν μια συναρπαστική ιστορία, στην οποία εμπλέκονται βασιλιάδες, ιππότες μέχρι και η Coco Chanel!

 

Οι πέρλες πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από ανθρώπους που έψαχναν για φαγητό κατά μήκος διάφορων ακτών, ενώ είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται ως στολίδια εδώ και χιλιετίες χάρη στη σαρκοφάγο μιας Πέρσης πριγκίπισσας που χρονολογείται από το 420 π.Χ.. Δίνονταν ως δώρα στους Κινέζους βασιλείς από το 2300 π.Χ., ενώ στην αρχαία Ρώμη, τα κοσμήματα με πέρλες αποτελούσαν status symbol – σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που ο Ιούλιος Καίσαρας ψήφισε νόμο που περιόριζε τη χρήση τους μόνο στις ανώτερες τάξεις.

Στην αρχαία Κίνα, τα κοσμήματα από πέρλες λέγεται ότι συμβόλιζαν την αγνότητα του ατόμου που τα φορούσε, ενώ κατά τον Μεσαίωνα, οι ιππότες φορούσαν συχνά πέρλες στο πεδίο της μάχης γιατί πίστευαν ότι θα τους κρατούσαν ασφαλείς. Μέχρι την ανακάλυψη μαργαριταριών στην Κεντρική και Νότια Αμερική τον 15ο και 16ο αιώνα, η εύρεση αυτού του ιδιαίτερου πολύτιμου λίθου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Με την πάροδο του χρόνου, τα μαργαριτάρια και οι πέρλες γίνονταν ολοένα και πιο περιζήτητα στη Δυτική Ευρώπη, με τις ευγενείς κυρίες να φορούν περίτεχνα μαργαριταρένια περιδέραια, σκουλαρίκια, βραχιόλια και καρφίτσες.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, η ζήτηση για μαργαριταρένια κοσμήματα είχε αυξηθεί τόσο πολύ, που οι προμήθειες άρχισαν να μειώνονται. Ήταν όμως το 1893 που ο Kokichi Mikimoto ανακάλυψε πώς να δημιουργεί μαργαριτάρια, κάνοντας τα ευρέως πιο προσιτά. Η εισαγωγή των καλλιεργημένων μαργαριταριών στις αρχές του 1900 ανέτρεψε ολόκληρη τη βιομηχανία και προκάλεσε σημαντική πτώση της αξίας του μαργαριταριού.

stanstefan - κοσμήματα - πέρλες

Τι ισχύει όμως για την πιο πρόσφατη ιστορία; Τη δεκαετία του 1920 η Coco Chanel έκανε τις πέρλες δημοφιλείς, αφού δεν παρέλειπε να τις προσθέσει στις εμφανίσεις της, ενώ προκάλεσε μεγάλη αίσθηση αναμειγνύοντας αληθινά με ψεύτικα μαργαριτάρια και συνδυάζοντας τα με καθημερινά, πιο απλά ρούχα. Αντλώντας έμπνευση από το πάθος της για τις πέρλες, το 2014 ο οίκος Chanel λάνσαρε μια συλλογή κοσμημάτων αφιερωμένη στο κλασικό μαργαριτάρι - το σετ Perles Swing, που αποτελείται από ένα μαργαριταρένιο βραχιόλι, κολιέ και σκουλαρίκια, συνδυάζει διάφορα μαργαριτάρια και εντυπωσίασε το καταναλωτικό κοινό.

Το όνομα της Audrey Hepburn έχει επίσης συνδεθεί με τις πέρλες, αφού η ηθοποιός φορούσε συχνά ένα ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια που τόνιζαν διακριτικά τα χαρακτηριστικά της. Οι πέρλες ήταν ένα αγαπημένο αξεσουάρ και για την Grace Kelly, όχι μόνο όταν μεσουρανούσε ως σταρ του σινεμά, αλλά και όταν έγινε πια η Πριγκίπισσα Grace του Μονακό.

Τα σκουλαρίκια με πέρλες χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα και αξεπέραστη κομψότητα, ενώ μέχρι και σήμερα τα βλέπουμε να ενσωματώνονται τόσο σε κλασικές όσο και σε μοντέρνες εμφανίσεις. Παρακάτω θα βρεις μοναδικά σκουλαρίκια της Stan&Stefan με πέρλες, για κομψές και στυλάτες εμφανίσεις είτε για το πρωί είτε για το βράδυ:

 

Τα καλύτερα σκουλαρίκια με πέρλες